Je huis gezellig houden: geef ongedierte geen kans

Tenzij je een muis of rat in een kooi hebt als huisdier, maar ook die kunnen je visite de stuipen op het lijf jagen, is elk wild knaagdier of ander ongedierte in je huis natuurlijk ongewenst.

Naast dat ongedierte je doet schrikken kunnen knaagdieren zoals muizen en ratten voedsel vervuilen, belangrijke papieren opeten en elektrische bedrading beschadigen. Waar je uiteraard helemaal niet op zit te wachten is dat die monsters enge ziekten verspreiden.

Levensgevaarlijke knaagdiertjes

Muizen, ratten en steenmarters kunnen zelfs brand veroorzaken door de isolatie op elektrische bedrading door te kauwen. Ook kan dit ongedierte ziekten overdragen zoals het Hantavirus. Het virus wordt overgedragen door het inademen van lucht van gedroogde urine van een besmet knaagdier, bah.

Foto: ANP

Het kan erg lastig zijn om ratten of muizen die je huis zijn binnengeslopen volledig uit te roeien. Het is het beste om een plaag te voorkomen. Merk je dat je huis gastheer is geworden voor muizen, ratten of ander ongedierte? Neem dan alle maatregelen die nodig zijn om dat ongewenste volk te verwijderen.

Favoriete verstopplekken

Wanneer een muis of rat besluit je huis binnen te dringen heb je dat niet direct door. Meestal zijn kleine donkere uitwerpselen die worden gevonden langs muren of op plaatsen waar voedsel aanwezig is tekenen dat ratten of muizen aanwezig zijn.

Nauwkeurige inspectie langs plinten of in de buurt van gaten in de vloeren, zoals waar radiatorleidingen doorkomen, kan geknaagde gebieden aantonen. In verborgen plekken onder kasten vind je mogelijk kleine nestgebieden gevuld met versnipperd papier of houtkrullen. Zodra je geluiden hoort van kruipen of krabben in de muren of vloeren, vooral ’s nachts wanneer het huis stil en donker is, dan weet je hoe laat het is. Met deze 7 tips kun je een nachtmerrie voorkomen.

7 tips om ratten en muizen uit je huis te houden!

1. Preventie

De meest effectieve manier om een ​​knaagdierpopulatie in je huis te beheersen, is preventie. Met een beetje schoonmaken, regelmatig onderhoud aan tuin en het vuilnis goed opbergen, kun je veel gedoe voorkomen. Het herfstseizoen, wanneer knaagdieren uit de kou willen blijven, is een bijzonder goed moment hiervoor. Muizen kunnen door de kleinste scheuren binnendringen, dus blokkeer funderingsscheuren en inspecteer ramen en deurdrempels op scheuren waardoor knaagdieren kunnen binnendringen.

2. Geen voedsel strooien

Voer geen vogels. De zaden en granen die in de meeste vogel-voedselmengsels zitten, zijn een heerlijke traktatie voor knaagdieren. Het voeren van de vogels is een bewonderenswaardige hobby, maar het zal je niet verbazen als muizen en ratten rond de voederbak gaan wonen.

3. Sluit verpakking goed af

Bewaar voedsel zoals meel, suiker en huisdierenvoer niet in zakken of dozen. Doe het in afgesloten, luchtdichte verpakking onmiddellijk na aankoop en bewaar het ver boven de vloer. Droog voedsel is een geschenk uit de hemel voor knaagdieren. Ze zullen niet worden gestimuleerd om in je huis te komen als ze geen voedselbron ruiken.

4. Voorkom openstaande vuilnisbakken

Vuilnisbakken gesloten houden. Vuilnisbakken die naast het huis of de garage worden bewaard, zijn een lokroep voor ratten en muizen. Tenzij ze goed worden afgesloten met luchtdichte containers. Bewaar de vuilcontainers als het kan zo ver mogelijk van je huis.

5. Maak niet onbewust een schuilplek

Houdt je planten onder controle. Dichte struiken en tuinplanten die dicht bij het huis staan, bieden schuilplaatsen voor muizen en ratten als ze toegangsgaten zoeken door funderingen of muren.

6. Neem een Kat

Katten vangen vaak knaagdieren voordat ze zich in jouw huis kunnen settelen en nesten. Zo voorkom je eenvoudig dat ze zich kunnen voortplanten. Het enige wat een kat ervoor terug wil is een aai over de bol.

7. Gebruik ongedierte bestrijdingsmiddelen

Het is veel gemakkelijker om één ​​of twee muizen of ratten te vangen bij het begin van een besmetting dan nadat een hele kolonie een familie in je muren heeft opgezet. Gebruik daarvoor speciaal ontwikkelde bestrijdingsproducten. Als het idee van het doden van muizen je dwars zit, zijn er diervriendelijke muizenvallen die je kunt gebruiken, hoewel het misschien niet populair is bij je buren om levende muizen vrij te laten rondlopen.

Muizenvangkooi Tegen Muizen - Ronada - Muizenvangkooien - Ongediertewinkel
Staalwol Tegen Muizen En Ratten - Muizenwering - Ongediertewinkel
RVS Rooster Tegen Ongedierte - Muizenwering - Ongediertewinkel
Tunnel Tegen Ratten - Ratten - Ongediertewinkel
Ultrasone Verjager Tegen Marters - BSI - Marters - Ongediertewinkel
Diervriendelijk Pakket Tegen Muizen - Complete pakketten - Ongediertewinkel
Deurborstel Staalwol Tegen Ratten En Muizen - Muizenwering - Ongediertewinkel
Houtinjectiekoffer Tegen Houtworm - Mabi - Houtinjectie - Ongediertewinkel