Een gezellig huis begint met opruimen

Ben je op zoek naar frisse inspiratie voor een gezellig huis? Dan heb ik precies wat je nodig hebt. Maak het jezelf lekker makkelijk en bekijk de onderstaande tips om te zien hoe je met een paar simpele aanpassingen je huis weer gezellig maakt.

Inspiratie gezellig huis

Maak gebruik van de spullen die je al hebt

Een paar schilderijen aan de muur, mooie nieuwe deuren en ramen, een glimmende hardhouten vloer en een charmante sfeervolle verlichting zal ongetwijfeld hoog op je ‘ik wil van mijn huis houden lijstje staan’. Heb je dat nog niet gedaan dan is het zeker geen schande om die wensen nu snel alsnog op je lijstje te zetten.

Maar het hoeft niet moeilijker te zijn dan dat het is. Voordat je flink veel geld over de balk gooit probeer eerst eens te beginnen met wat je al hebt. Door bijvoorbeeld wat eenvoudige decoraties op te hangen, of een paar opvallende accessoires hier en daar in je huis te (ver)plaatsen, dan zal je zien dat het echt de kleine dingen zijn die je huis een thuis maken.

Het zijn de kleine dingen die het doen!

Het geeft mij altijd een bijzonder prettig gevoel als ik ’s avonds mijn huis binnen stap en in de hal opgewacht wordt door een verlichte boodschap, met altijd weer een verrassende spreuk.

Inspiratie voor een gezellig huis

Je hebt vast nog wel een lijstje in je hoofd met wensen die je nog wilt aanpakken in en rond je huis. Maar te ambitieuze wensen lopen vaak aardig in de centen. En weet je, meestal zijn het maar een paar kleine aanpassingen die je huis een hele andere aanblik geven.

Het goede nieuws is dat je helemaal niet veel geld hoeft uit te geven als je maar weet waar je moet beginnen. Stel je zelf dan ook de vraag, wat zal nou echt een verschil maken in mijn huis?

 1. Organisatie – een goed begin is het halve werk

Om je huis gezellig te maken en ervan te genieten is een goed begin het halve werk. Als jij je huis niet georganiseerd inricht bezorg je jezelf stress en vermindert ook je productiviteit. Start daarom met alles weg te gooien wat je, om wat voor reden dan ook, niet of nauwelijks gebruikt.

Als het niet nuttig is op dit moment, dan ook later niet en dan kan het weg. Geen pardon! Daag je zelf uit om zoveel mogelijk zakken vol te krijgen. Hoe minder je hebt, hoe makkelijk het is om alles in huis te organiseren. Als je klaar bent, bedenk dan een vaste plek voor al je spullen. Leer jezelf aan om bijvoorbeeld de stofzuiger terug te plaatsen waar die hoort. Zo krijg je een huis die er altijd netjes uitziet.

2. Warmte en gezelligheid

Nu alle overbodige spullen in huis weg zijn is er ruimte om gezelligheid te creëren. Een huis met kale muren voelt natuurlijk wel een beetje koud aan. Je kan je huis warm en gezellig maken door te spelen met verschillende materialen. Ik zie je denken, welke materialen dan?

Inspiratie voor een gezellig huis

Wat dacht je van een lekkere bank met daarop wollen kussens en een lekkere deken. Dat staat hartstikke mooi op een natuurlijk houten vloer. Plaats daarbij stoffen gordijnen met een mooie print en rond het af met leuke dingen van bijvoorbeeld bamboe of koper en natuurlijk een mooi vloerkleed, allemaal warme materialen.

En doordat de spullen in je huis dan een warme uitstraling hebben, kun je de muren zelfs gewoon lekker kaal houden als je dat wilt.

3. Persoonlijkheid van je huis

Bedenk hoe leuk het is om te laten zien aan je bezoekers bij wie ze nou eigenlijk op bezoek zijn. Door persoonlijke foto’s op te hangen krijgt je huis een echte familie sfeer. Behalve foto’s kun je ook denken aan plaatjes van persoonlijke herinneringen aan leuke uitstapjes of vakanties.

Inspiratie voor een gezellig huis

Zoals die enorme schelp die je vond op het strand of de kaartjes van een popconcert van jouw idool. Maar ook antieke- of bijzondere spullen die je ergens op een rommel markt hebt gevonden. Leuk toch als mensen aan je vragen wat het eigenlijk is en hoe je er aan komt. Soms heb ik hele gesprekken over een nieuwste aanwinst.

Als jij je houdt aan wat voor jou belangrijk is of je gewoon mooi vindt om te laten zien, zal je huis binnen de kortste keren een afspiegeling zijn van je eigen persoonlijkheid.

4. Verlichting laat je stralen

Met het juiste licht verander je de hele sfeer in huis. Zorg daarom voor zoveel mogelijk lichtinval van buiten en ervaar hoeveel energie je daar van krijgt. Om het zonlicht in een ruimte te versterken kun je bijvoorbeeld een grote spiegel ophangen aan een muur vlakbij een raam.

Inspiratie voor een gezellig huis

Daarnaast is het belangrijk om voldoende lampen door je huis te plaatsen. Een lamp voor op tafel, voor aan het plafond en voor aan de wand natuurlijk, of wat dacht je van een prachtige vloerlamp? Die geeft je in de avond een lekker warm gevoel als je een gezellig licht ziet schijnen uit die anders donkere hoek.

Heeft je huis niet zo veel lichtinval van buiten, dan zit er niets anders op om dit op te lossen met de juiste lampen en een dimmer. Zo kun je een donkere gang precies de juiste hoeveelheid licht geven. Zeker weten dat je daar een stuk vrolijker van wordt.

En met energie zuinige LED lampen zal je echt niet veel geld kwijt zijn aan energiekosten. Zacht en warm licht kun je gebruiken in elke kamer. Gebruik juist fel licht in de keuken en badkamer. Je wilt wel goed kunnen zien hoe je eten eruit ziet toch?

5. Schoonmaakhulp als je geen tijd hebt te verliezen

Nu je huis lekker licht is zie je ook snel of het weer tijd is om schoon te maken. De meeste mensen voelen zich energiek, geïnspireerd en meer thuis in een huis dat een zekere mate van orde en netheid heeft. Maar misschien heb je wel geen zin of tijd om iedere dag schoon te maken. Bedenk dan dat als je geen goede dagelijkse huishoud regels voor jezelf instelt, je gemakkelijk de controle over je huis kwijtraakt. Voorkom daarom de stap richting rommelige kamers nu het nog kan.

Begin met een kamer grondig schoon te maken en bedenk dan hoe je die kamer de komende week elke dag schoon gaat houden. Hou je vervolgens aan die gewoonte. Zo simpel is het om thuis te komen in een altijd netjes uitziend huis. Als een kamer dreigt verwaarloosd te worden, pak die dan meteen aan en herstel de orde!

Heb je alles geprobeerd om een schoonmaak ritme te vinden maar merk je dat je nog steeds tijd tekort komt? Bedenk dan dat het misschien tijd is om hulp in te schakelen. Een gezellig, geordend en schoon huis bezorgt jou niet allen een goed gevoel. De complimenten die je krijgt geeft je weer nieuwe energie voor een volgende missie.